Tie laiki, kad pienes uzskatīja tikai par nezālēm, kas jāiznīdē, ir beigušies. Pieneņu lapām un ziediem piemīt neticami daudz labo īpašību, piemēram, tās veic organisma attīrīšanu, satur kaudzi ar dažādiem vitamīniem un antioksidantiem, mazina holesterīna līmeni, asinsspiedienu, kā arī cukura līmeni asinīs un vēl daudz citas.
Pirms ķeries klāt pieneņu ideju realizēšanai, atceries, ka pienenes pirms gatavošanas rūpīgi jānotīra. It īpaši tās, kuras lietosi svaigā veidā. No ziediem ir jādabūj laukā visi kukaiņi, bet lapas kārtīgi jānomazgā. Neplūc pienenes, kas ir tuvu ceļam, atrodi kādu tīrāku un neskartāku pļavu. Pienenēm piemīt arī vēdera izeju veicinošas īpašības, tādēļ nepārspīlē ar to daudzumu.
1. Pieneņu medus
Medus pagatavošana visticamāk ir populārākā ideja, kā pielietot pienenes. Medus recepti vari iegūt šeit, kā to gatavo vegus.lv skolas vadītāja Dita Lase. Recepte ir tiešām pavisam vienkārša!
2. Pienenes salātos
Arī šī ir gana vienkārša recepte – pļavā salasītās pieneņu lapas rūpīgi noskalo un pievieno saviem lapu salātiem.
3. Pieneņu smūtijs
Jā, pieneņu lapas vari pievienot arī zaļajiem smūijiem.
4. Pienenes maizes izstrādājumos
Cepot dažādus pīrāgus, keksiņus, tartes vai jebkādas citas maizītes, pievieno pieneņu ziedus.
5. Pieneņu vīns
Pieneņu vīns ir īsts izaicinājums tiem, kur mēdz gatavot vīnu mājas apstākļos. Lūk, arī recepte, kā to paveikt. Zinātāji apgalvo, ka pieneņu vīns vislabāk garšo pēc 2-3 gadiem. Tātad jāapbruņojas ar pacietību.
6. Pieneņu tēja
Pieneņu ziedus aplej ar vedošu ūdeni un ļauj ievilkties. Tējai pievieno citronu un/vai medu. Pieneņu tēju iesaka dzert gadījumos, kad vēlas attīrīt organismu.
7. Pieneņu pesto
Šī ir interesanta ideja tām, kuras pašas gatavo mājās pesto. Klāt jau ierastajām sastāvdaļām pievieno arī pieneņu lapas.
8. Pieneņu biezzupa
Pieneņu zupas receptes ir ļoti daudz dažādas, bet viena no vienkāršākajām ir pieneņu lapu un ziedkāpostu biezzupa. Pieneņu lapas iederās arī vairākās zupās, ko gatavo ikdienā, piemēram, skābeņu, biešu u.c. zupās.
9. Pieneņu omlete
Savai ierastajai brokastu omletes receptei pievieno pienenes – var gan lapas, gan arī ziedus. Droši cep klāt arī citus dārzeņus, lai iegūtu vēl krāsainākas garšas.
10. Fritētas pienenes
Pie mums šī recepte nav populāra, bet citur ārzemēs tā ir gana iecienīta pieneņu ziedēšanas laikā. Pieneņu ziediņus mērc olā, tad miltos un fritē eļļā. Neparasta ideja, kas noteikti jāizmēģina! :)
Papildus idejas
Pienenes var pievienot dažādām sulām, ko spiež sulu spiedē. Līdzīgi no pienenēm var vārīt arī dažādus džemus un zaptes. Bet kopumā, kā jau pamanīji, pienenes var pievienot ļoti daudz jau ierastām receptēm – ļauj vaļu fantāzijai!
Foto avots: http://pinterest.com
Titulbildes avots: http://500px.com/photo/69473303/dandelion-time!-by-jurijs-buts