*Runa pilnīgi noteikti nav par sapelējušu maizi – tāda ir jāmet laukā! Sakaltuši maizi var izmantot.
1. Grauzdiņi
Foto avots: http://simply-delicious.co.za
Pievieno grauzdiņus zupām un salātiem. Tos var uzglabāt salīdzinoši ilgu laiku.
2. Rīvmaize
Foto avots: http://framedcooks.com
Lai gan veikalos nopērkamā rīvmaize nemaksā bargu naudu, Tu vari to pagatavot arī mājās, ja esi no tiem cilvēkiem, kurš stingri seko līdzi tam, lai pārtikas produkti netiktu izniekoti. Sajauc rīvmaizi kopā ar garšvielām un vari tajā panēt zivis, gaļu un dārzeņus. Interesantu rezultātu var iegūt, samaisot rīvmaizi kopā ar sarīvētu sieru.
3. Maize brokastīs
Foto avots: http://www.bhg.com/
Zināmākais variants ir vēršacs – maizei vidū uzcep olu. Interesanta brokastu recepte ir arī, kad cepamtraukā sajauc maizes gabaliņus ar olu, dārzeņiem un gaļu.
4. Maizes zupa
Foto avots: http://marthastewart.com
Receptes ir dažnedažādas – gan saldie, gan sāļie varianti. Piemēram, lai pagatavotu maizes – ķiploku zupu, Tev būs nepieciešamas pāris šķēles maize, buljons, olas, zaļumi, ķiploki un garšvielas. Katliņā uzvāri eļļu un apcep sasmalcinātus ķiplokus ar garšvielām. Pievieno maizes gabaliņus un buljonu. Kad buljons uzvārījies, pievieno sakultas olas un cītīgi tās maisi, kamēr iegūsti viendabīgu masu, aptuveni kādas 10 minūtes. Pasniedz ar zaļumiem.
5. Rupjmaizes kārtojums
Foto avots: http://mykitchenaffair.blogspot.ie/
Katrai ģimenei ir sava rupjmaizes kārtojuma recepte un veids, kā to pagatavot vislabāk.
6. Maize krāsnī
Foto avots: http://pinterest.com
Maizes klaipu iegriež tā, lai veidojas kubiciņi. Starp tiem saliek rīvētu sieru, bekona gabaliņus, zaļumus u.c. piedevas, ko vēlas. Liek krāsnī cepties, līdz siers ir izkusis.
7. Maizes pudiņš
Foto avots: http://norecipes.com/
Tātad, nepieciešama ir maize, ogas (var būt svaigas, var arī izmantot zaptes), cukurs (svaigu ogu gadījumā) un pāris pilieni citrona sulas. Bļodā apakšā un gar malām saliec maizes šķēles (bez garozas), vidū ieber ogas ar cukuru. Ogas nosedz tā, lai visapkārt būtu maize. Uzliec pa virsu kādu smagumu, lai ogas labāk sasūcas maizē un atstāj pa nakti. No rīta pudiņš gatavs! Pasniedz to ar putukrējumu.
8. Rullīši
Foto avots: http://pinterest.com
Ieliekot maizes šķēles mikroviļņu krāsnī uz nepilnu minūti, tā paliek mīkstāka. Maizes šķēles izrullē, uzliek pildījumu un satin rullīšos. Tādus var izmērcēt olas, cukura un kanēļa maisījumā, tad liek traukā cepties. Pildīt var ar ogām, augļiem, krēmsieru u.c. Šādus rullīšus var pagatavot arī sāļā variantā, piemēram, ar sieru.
9. Maize krāsnī (saldais variants)
Foto avots: http://pinterest.com
Maizīti kopā ar ogām vai jebkādām citām piedevām, ko vēlas, liek krāsnī uz pāris minūtēm, kamēr maize paliek mīksta.
10. Sacepums
Foto avots: http://pinterest.com
Kad cep krāsnī gaļas, dārzeņu vai jebkuru citu sacepumu, pārkaisi ar maizes drupačām to. Vairāku valstu virtuvēs šis ēdiens ir sastopams dažādos izpildījumos. Piemēram, populāri ir pēc Pateicības dienas visus pārpalikumus – tītara gabaliņus, zirnīšus, sēnes u.tml. sajaukt kopā, pārkaisīt ar maizi un likt krāsnī.
Titulbildes avots: http://500px.com/photo/63664663