Bruņinieku iela 75d, Rīga
Pirmdiena - Svētdiena: 10:00 - 20:00

Ķirbis un ogas – īpašās rudens veltes virtuvē

Dalies ar šo bloga rakstu!

PumpkinTopiary5

Kuras ir vērtīgākās Latvijas dabas veltes rudenī? Kā tās vislabāk lietot pārtikā?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Matīss Eglītis iesaka vairākus vienkāršus padomus, kas palīdzēs gūt vērtīgo enerģijas un vitamīnu devu lietainajā sezonā.

  • Patlaban ir pēdējais laiks, lai papildinātu ogu (smiltsērkšķu, brūkleņu, dzērveņu, plūmju) un augļu (bumbieru, ābolu) krājumus rudenim un ziemai. Cik vien iespējams, ēd ogas svaigā veidā. Sasaldē ogas, atstājot vitamīnu devu ziemai.

  • Īstais laiks ķirbjiem – izmēģini tos zupās (aukstajās vai siltajās) un sautējumos. Ķirbis ir plaši pielietojams pārtikas produkts – no tā var pagatavot gan pankūkas, gan svaigās dārzeņu nūdeles.

  • Ķirbju sula lieliski iederēsies svaigajos kokteiļos. Kā saldinātājvielu izmanto medu, nevis cukuru.

  • Ķirbis sader gan ar saldām, gan skābām dabas veltēm – tas garšo pasakaini ar saldiem augļiem un ogām (piemēram, avenēm, kazenēm, mellenēm) un skābām ogām (brūklenēm, dzērvenēm).

  • Atceries – jo mazāk ķirbi apstrādā, jo tas ir vērtīgāks un bagātāks ar uzturvielām un vitamīniem.

  • Ķirbi ir viegli uzglabāt – tas teicami saglabājas vēsumā! Nesaldē to, pietiks, ja uzglabāsi vēsā pagrabā vai pieliekamajā.

Annija_Bormane_Maija_Rozenfelde

Lai gan esam ieraduši gatavot saldus ievārījumus, visu sautēt un cept, arvien vairāk iemācāmies termiski neapstrādāt, jo produktus vislabāk lietot uzturā svaigus. Vērtīgāk būs, ja uzņemsim šīs bagātības „zaļā” veidā, piemēram, dārzeņu, augļu sulu vai smoothie kokteiļos, kur droši var blenderēt arī ķirbi, kam ir burvīga garša,” Maija Rozenfelde dalās pieredzē. „To, ko tik ātri nevar apēst, iesaku sasaldēt. Tā produkti uztur sevī lielāku vērtību, nekā gatavojot konservus. Manā ledusskapī ir sasaldēta vasara, kas palīdz izturēt ziemu un uzņemt vitamīnus. Tā ir iespēja eksperimentēt un radīt jaunas kokteiļu receptes.”

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.