Bruņinieku iela 75d, Rīga
Pirmdiena - Svētdiena: 10:00 - 20:00

Brokastis – dienas svarīgākā ēdienreize

Dalies ar šo bloga rakstu!

Kādēļ brokastis ir svarīgākā ēdienreize

Brokastīm jāsastāda aptuveni 30% no dienas kopējām ēdienreizēm. Brokastīs mēs uzņemam nepieciešamo enerģiju visai dienā. Tām ir jābūt spēcinošām, proteīniem un šķiedrvielām bagātinātām, lai varam aktīvi darboties. Kāpēc tieši brokastis? Ļoti vienkārši! Kamēr pa nakti guļam, mūsu organisms patērē daudz enerģijas un no rīta mums tā ir jāatjauno. Brokastis ir degviela mūsu organismam, lai tas varētu kustēties.

Brokastis

Populārākie mīti

– Neesmu izsalkusi

– Nav laika

– Mēģinu zaudēt svaru

Izsalkusi Tu neesi tad, ja ēd īsi pirms gulētiešanas. Ja ēdīsi ne vēlāk kā 4h pirms gulētiešanas, no rīta būsi izsalkusi.

Modinātāju var vienmēr uzlikt 10 minūtes agrāk.

Brokastu neēšana tieši palīdz pieņemties svarā.

Brokastīm “jā”

1. Tie, kuri ēd brokastis, ir mazāk pakļauti aptaukošanās riskam.

2. Brokastu ēdājiem ir labāks cukura un holesterīna līmenis, un viņi retāk piedzīvo pārēšanos pēc izsalkuma brīžiem.

3. Tiem, kuri rīta pusē ietur maltīti, ir vieglāk atturēties vakarā no ēšanas, kas veicina aptaukošanos.

4. Brokastis palīdz cīnīties ar nogurumu, kurš mūs mēdz pārņem dienas laikā. Tās arī palīdz labāk koncentrēties.

5. Brokastu ēdāji ir arī enerģiskāki.

Ko ēst brokastīs

Brokastīs jāēd kalorijām bagāti un pilnvērtīgi ēdieni. Ja vēlies panašķoties ar kādu saldumu, rīta cēliens ir pats piemērotākais laiks, jo uzņemtās kalorijas paspēsi sadedzināt. Atšķirībā no vakara, kad kalorijas būs liekas un uzkrāsies.

Tātad kā jāizskatās ideālai maltītei? Pirmkārt, jāiekļauj saliktie ogļhidrāti, kas ātri dos enerģiju. Otrkārt, būtiski ir uzņemt liesas olbaltumvietas, kas pārstrādājas lēnu. Treškārt, lai veicinātu sāta sajūtu, nepieciešami arī veselīgie tauki. Ar šādu kombināciju jāpietiek 3 – 4 stundām.

Saliktie ogļhidrāti: pilngraudu produkti, augļi, dārzeņi, pākšaugi

Proteīns: olas, gaļa, piena produkti, pākšaugi, rieksti, sēklas un jūras veltes.

Šķiedrvielas: augļi, ogas, dārzeņi un pilngraudu produkti.

Papildus vēl brokastīs ir jāuzņem vitamīni un minerālvielas.

Broakstis

Ēdieni

Pilngraudu auzu putra, jogurts, āboli, banāni, pilngraudu maize, biezpiens, tomāti, gurķi, piens un brokastu pārslas.

Mana brokastu recepte ir auzu pārslu un augļu kokteilis: blenderī lieku dažādus augļus, piemēram, kivi, banānus, zemenes, ananāsu vai citus, pieberu auzu pārslas un visu samaļu.

Ēd pareizi,

jūties un izskaties labi!

Foto: http://dansedelune.tumblr.com http://bellalimento.com http://francesjanisch.wordpress.com http://givemeaclassykiss.tumblr.com http://dailydreamdecor.com http://cookingchanneltv.com http://vanitas-still-life.tumblr.com

2 comments

  1. 7. Myth: Skipping breakfast is bad and will make you fat.

    Truth

    Breakfast skipping is associated with higher body weights in the population. The explanation is similar to that of lower meal frequencies and higher body weights. Breakfast skippers have dysregulated eating habits and show a higher disregard for health. People who skip breakfast are also more likely to be dieting, thus by default they are also likely to be heavier than non-dieters. Keep in mind that most people who resort to breakfast skipping are not the type that sit around and read about nutrition. They are like most people dieting in a haphazard manner. The type to go on a 800 calorie-crash diet and then rebound, gaining all the weight (and then some) back.

    Sometimes, an argument is made for eating breakfast as we are more insulin sensitive in the morning. This is true; you are always more insulin sensitive after an overnight fast. Or rather, you are always the most insulin sensitive during the first meal of the day. Insulin sensitivity is increased after glycogen depletion. If you haven’t eaten in 8-10 hours, liver glycogen is modestly depleted. This is what increases insulin sensitivity – not some magical time period during the morning hours. Same thing with weight training. Insulin sensitivity is increased as long as muscle glycogen stores aren’t full. It doesn’t disappear if you omit carbs after your workout.

    Origin

    First of all, we have the large scale epidemiological studies showing an association with breakfast skipping and higher body weights in the population. One researcher from that study, commenting on the association with breakfast skipping or food choices for breakfast, said:

    “These groups appear to represent people ‘on the run,’ eating only candy or soda, or grabbing a glass of milk or a piece of cheese. Their higher BMI would appear to
    support the notion that ‘dysregulated’ eating patterns are associated with obesity, instead of or in addition to total energy intake per se.”

    Kellogg’s and clueless RDs love to cite them over and over again, so people are lead to believe that breakfast has unique metabolic and health-related benefits. In reality, these studies just show breakfast eaters maintain better dietary habits overall.

    Other studies frequently cited claiming that breakfast is beneficial for insulin sensitivity are all marred with methodological flaws and largely uncontrolled in design.

    In one widely cited study, subjects were entrusted to eat most meals in free-living conditions. The breakfast skipping group ate more and gained weight, which affected health parameters negatively.

    From the abstract: “Reported energy intake was significantly lower in the EB period (P=0.001), and resting energy expenditure did not differ significantly between the 2 periods.” EB = eating breakfast. In essence, people who ate breakfast could control their energy intake better for the rest of the day. They didn’t gain any weight but the breakfast skipping group did. Fat gain always affects insulin sensitivity and other health parameters negatively. Thus what people took this to mean is that breakfast is healthy and improves insulin sensitivity. Which isn’t at all what the study showed.
    Pilns raksts – http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html

  2. at 23:30

    Labs raksts. Es gan brokastīs labprāt ēdu, esmu sevi pie tām jau pieradinājusi vairākus gadus un tiešām tā arī ir, ka no rīta pēc izdzertas ūdens glāzes tā vien gribas gardas brokastis.
    Tomēr, par cik šobrīd strādāju maiņu darbu, tad ēst bieži un maz, īsti nesanāk. Drīzāk agras brokastis – pusdienas – vēlas vakariņas, ir mans patreizējais ritms. Lai gan esmu nolēmusi to mainīt un vēlos sākt ar brokastīm, tikai nekādi netieku gudra, ko tādu lai ēd brokastīs, kas ilgi pārstrādājas, respektīvi, lai varu “izvilkt” līdz pusdienām, jo cik esmu ēdusi putas utml., ēd sāk gribēties jau pēc ~ 2-3 stundām un tas man neder :( Varbūt ir kādi ieteikumi, vai receptes ar ko mia.lv var padalīties?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.