1. Brokoļi + tomāti
Kombinējot dzelzi saturošus produktus (zaļumi, brokoļi, bietes, ķirbji, spināti, dzērvenes, artišoki, žāvēti augļi un it īpaši āboli, pākšaugi, teļa gaļa) ar C vitamīnu saturošiem (tomāti, citrusaugļi, ogas un it īpaši upenes, paprika, pētersīļi, dilles, mārrutki, kāposti), organismā labāk uzsūcas dzelzs.
Foto avots: http://marthastewart.com
2. Zaļā tēja + citrons
Zaļā tēja satur katehīnu, kam piemīt antioksidanta īpašības. Pievienojot tējai citrona sulu, tā iedarbība kļūst piecas reizes stiprāka. Uztura speciālisti iesaka dzert zaļo tēju pie zivju ēdieniem, jo tā palīdz bloķēt dzīvsudraba nonākšanu asinīs. Tiek uzskatīts, ka zaļās tējas dzeršana katru dienu palīdz svara zaudēšanā.
3. Salāti + olīveļļa
Salāti, piemēram, spināti, kā arī tomāti satur karotinoīdu antioksidantus, kas labāk absorbējas organismā, ja tiem pievieno olīveļļu vai avokādo, jo tie satur veselīgos taukus. Īpaši veselīga kominācija ir tomāti + avokādo. Avokādo mononepiesātinātie tauki kominācijā ar tomātu likopēniem ir četras reizes efektīvāki vēža apkarošanā.
4. Tumšā šokolāde + āboli
Āboli lielā daudzumā satur kvarcetīnu – svarīgs sirds veselībai ar pretiekaisuma īpašībām. Savukārt tumšā šokolāde ir bagātīgs flavonoīdu avots. Ēdot tos abus kopā, šis pāris cīnās pret trombu veidošanos, uzlabo asinsriti un samazina iespēju saslimt ar dažādām sirds slimībām.
Foto avots: http://www.zest.co.uk/
5. Banāni + jogurts
No banāniem un jogurta pagatavots smūtijs ir ideāla kombinācija pēc fiziskām aktivitātēm, jo tas labāk palīdz uzsūkties glikozei un aminoskābēm, kas ir noderīgas muskuļiem.
6. Lasis + brokoļi
C vitamīns un karotinoīds, ko satur brokoļi, kopā ar laša omega – 3 taukskābēm darbojas kā smadzeņu darbības pastiprinātājs.
7. Mellenes + vīnogas
Uztura speciālisti ir atklājuši, ka ogas un augļi ir efektīvāki tad, ja tos ēd vairākus veidus kopā nevis atsevišķi pa vienam. Kopā tie ir spēcīgāks antioksidantu avots, kas palīdz profilaktiski atvairīt virkni slimības.
Foto avots: http://canalvie.com
8. Sarkanā gaļa + rozmarīns
Zinātnieki uzsver, ka grillēti un ilgi cepti ēdieni satur kancerogēnas vielas, kas var izraisīt vēzi. Izrādās rozmarīnā esošais antioksidants spēj uzsūkt gaļā esošos brīvos radikāļus, ja tos cepj kopā.
9. Ķiploks + zivis
Zivis satur ļoti daudz vērtīgu vielu, bet tajās ir arī holesterīns. Pagatavojot zivi ar ķiploku, holesterīna daudzums samazinās.
Foto avots: http://heartmindandseoul.com
10. Mandeles + jogurts
Likopēns vislabāk uzsūcas organismā kopā ar labajiem taukiem. Līdzīgi labie tauki palīdz uzsūkties arī A un E vitamīnam. Burkāniem, brokoļiem, zirņiem, kartupeļiem, spinātiem u.tml. ir jāpievieno olīveļļa. Tāpat arī lai uzsūktos D vitamīns piena produktos, tiem var pievienot riekstus. Ideāla kombinācija ir mandeles ar jogurtu.
Titulbildes avots: http://500px.com/photo/18754273