Bruņinieku iela 75d, Rīga
Pirmdiena - Svētdiena: 10:00 - 20:00

10 ēdamas puķes

Dalies ar šo bloga rakstu!

1. Hibisks

Hibisks

Foto avots: http://media-cache-ec3.pinimg.com/originals/06/23/24/062324974cae138e826082401fc9c421.jpg

Hibiska ziedi ir pazīstami jau no Senās Ēģiptes laikiem, kad to ziedlapiņas kaltēja un gatavoja tēju “karkade”. Hibiska ziedlapiņām ir dzērveņu citrusaugu garša, un arī mūsdienās tās visvairāk patērē tējas gatavošanai kaltētā veidā, lai gan tās mēdz arī svaigas pievienot salātiem.

2. Plūškoka ziedi

Plūškoka ziedi

Foto avots: http://wartimegardening.files.wordpress.com

Plūškoka ziediem piemīt salda medus garša. Ziedi ir jānovāc tikko uzziedējuši, citādāk garša paliek rūgta. Biežākie veidi, kā izmanto plūškoka ziedus, ir sīrups un tēja. Tiem piemīt arī ārstnieciskas īpašības, kas noder dažādu saaukstēšanās slimību un iekaisumu gadījumos.

3. Ceriņi

ceriņi

Foto avots: http://flowersgardenlove.tumblr.com

Ceriņu ziedus ēd ne tikai tad, kad atrasta “laimīte”. To ziediem piemīt nedaudz skābena garša. Ne tikai pateicoties skābenajai garšai, bet arī skaistajām krāsām, tos var pievienot gan salātiem, gan arī dzērieniem.

4. Kreses

Kreses

Foto avots: http://media-cache-ec4.pinimg.com/originals/0e/da/ae/0edaaeb30581b1befc8d468dc1d0c03c.jpg

Par krešu atklājējiem virtuvē uzskata frančus, kas tos pievieno salātiem. Ziediem piemīt pikanta garša, kas lieliski papildina maigo salātlapu garšu.

5. Pienenes

e5b058331e47691f45cb80ae9748f435

Foto avots: http://seinajokidailyphoto.blogspot.fi

Gan pieneņu ziedi, gan arī lapas ir ēdamas. Jaunās lapiņas var pievienot salātiem, bet no ziediem gatavot pieneņu medu, vīnu vai sīrupu.

6. Saulespuķes

Saulespuķes

Foto avots: http://www.flickr.com/photos/solaluminacaptura/63262709/

Saulespuķu sēklas ir plaši pazīstamas, bet arī pašas puķes tiek pieskaitītas pie ēdamām. Saulespuķu pumpurus var novārīt un ēst kā artišokus.

7. Lavandas

Lavanda

Foto avots: http://3.bp.blogspot.com

Lavandu violetās lapiņas garšo nedaudz saldi un pēc zāles, bet visvairāk uzrunā lavandu smarža. Tādēļ to visbiežāk pievieno dzērieniem, kā arī izmanto konditorejas izstrādājumos. Lavandu pievieno arī garšvielu maisījumos, kurus savukārt lieto, piemēram, cepjot gaļu.

8. Safrāns

Safrāns

Foto avots: http://media-cache-ak1.pinimg.com/originals/1e/47/ae/1e47ae6e5192ac92bbbbad445fa4ed8f.jpg

Safrānu iegūst no safrāna krokusa ziedu drīksnām un tā tiek uzskatīta par pasaulē dārgāko garšvielu. Safrānu izmanto gan sāļajiem, gan saldajiem ēdieniem, piemēram, rīsos, sacepumos, pudiņos un citur.

9. Cukīni ziedi

Cukīnī ziedi

Foto avots: http://media-cache-ec4.pinimg.com/originals/98/2d/7f/982d7f45426cb53c48650ae561f30797.jpg

Cukīni ziedu izmantošanu kulinārijā ir ieviesuši meksikāņi. No tiem viņi gatavo ēdienu Flor de Calabasa. Vēl izplatīts ēdiens ir pildīti cukīni ziedi.

10. Vijolītes

Vijolītes

Foto avots: http://mammas-hus.com

Vijolītes ir viens plašāk izmantotajiem ziediem kulinārijā. No tām gatavo limonādes, kūkas un pievieno salātiem. Samērā bieži tās izmanto vienkārši ēdiena dekorēšanai. Vijolītēm piedēvē arī ārstnieciskas īpašības.

Titulbildes fotoavots: http://www.flickr.com/photos/53133240@N00/491632813/

 

2 comments

  1. Marita Berga
    at 15:08

    Plūškoks ir sarkanais un melnais-abiem ziedi balti,bet ogas vienam sarkanas,otram melnas.Lieto melno plūškoku.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.