Receptes / 21. jūnijs, 2013

Neparasta Jāņu siera recepte

Patiesībā šī recepte ir pavisam parasta - siers garšo kā tradicionāls Jāņu siers. Neparastu šo recepti padara sukādes.

IMG_3289

Sastāvdaļas:

5 l piens (vēlams ap 4%)
1 kg biezpiens (jo treknāks, jo labāk)
100 g sviests (lauku)
2 olas
ķimenes
sāls
sukādes

IMG_3300

Pagatavošana

Nepieciešams patiešām liels katls – kā minimums 7 litri. Sāk ar piena vārīšanu.

Kad piens ir sasniedzis vārīšanās temperatūru, uguni griež mazāku un maisot pievieno biezpienu. Biezpiens nevar būt lielos gabalos, tas ir jāsadala smalkāks. Atkarībā no produktu treknuma, jāvāra būs no 15 – 30 minūtēm, ik pa laikam apmaisot, lai biezpiens nelīp pie poda dibena. Šis ir pats viltīgākais posms, jo jāpaļaujas uz intuīciju un jānoņem katls no uguns īstajā brīdī – kad nav par agru un nav arī vēl par vēlu. Īsto laiku var just tad, kad biezpiens ir pakusis, kļuvis staipīgs un gumijains, līp kopā vienā masā, savukārt piens ir atsūkalojies un kļuvis dzidrāks. Ja biezpienu pārvārīs, tas pārvērtīsies putriņā, un no tā neko nevarēs izveidot.

IMG_3314

Kad ir sajūta, ka biezpiens ir gatavs, to liek marlē un caurdurī kārtīgi nospiež sūkalas. Svarīgi visu lieko nospiest, kamēr masa vēl ir karsta. Ar rokām būs grūtāk, talkā jāņem karote.

IMG_3318

Katliņā izkausē sviestu un nogriež mazāku uguni. Izkusušajā sviestā iemaisa ar sāli sakultās olas.

IMG_3323

Uzreiz liek arī biezpiena masu katliņā un cītīgi maisa. Jāmaisa būs samērā ilgi, aptuveni 20 minūtes, kamēr iegūta viedabīga masa. Siera blīvums atkarīgs no maisīšanas ilguma. Ja grib pavisam cietu, tad arī jāmaisa un jāmīca ir ilgāk.

IMG_3307

Sagriež sukādes mazākos gabaliņos.

IMG_3329

Traukā ber ķimenes un sukādes. Pēc tam tās sajauc ar biezpiena masu.

IMG_3332

Vārītā siera masu tin marlē.

IMG_3339

Marli kārtīgi nosien, veidojot apaļu formu.

IMG_3344

Sieram ir jāuzliek smagums, lai tas iegūtu pareizo formu un būtu blīvāks.

IMG_3349

Ik pa laikam jāpatausta, vai siers ir palicis cietāks. Kad tas šķiet gana gatavs, slogu un marli var ņemt nost un likt uz šķīvja. Siers garšos ierasti kā Jāņu siers, un tiešā nozīmē ar odziņu. Lai izdodas!

Pastāsti draugiem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *