Pavasaris ir laiks, kad vitamīnu rezerves mūsu organismā ir patukšojušās. Lai tās efektīvi atjaunotu, nepieciešams uzņemt uzturvērtībām bagātus produktus, kuri diemžēl vēl tik ātri negozēsies mūsu dārziņos. Man ir vairāki ieteikumi Tev, kā atjaunot C vitamīna rezerves un priecīgai sagaidīt pavasari!

1. Ar C vitamīnu bagātīgie diedzējumi

Pirmais un vienkāršākais veids, kā tikt pie C vitamīna pavasarī, ir iekārtot dobi uz palodzes un ķerties klāt sēklu diedzēšanai. Nav svaigāka un bagātīgāka veida, kā iegūt C vitamīnu – izaudzē to pati.

2. Citur jau pavasaris ir sācies

Tas nozīmē, droši dodies uz tirgu vai citu pārtikas tirdzniecības vietu un meklē jauno ražu. Protams, nevar salīdzināt ar pašmāju dārzeņiem, augļiem un zaļumiem, toties var iegūt svaigu C vitamīna devu.

e273263c1c5649d4bf6578fd08383d7d

Foto avots: http://pinterest.com

3. Iztukšo saldēto produktu krājumus

Ja vasarā bija čakla un parūpējies par ziemas krājumiem, tad labās ziņas ir tās, ka Tavā saldētavā var atrast C vitamīnu. Ja ogas sasaldēji veselas, tajās joprojām ir saglabājies C vitamīns. Īpaši izceļas upenes, kuras satur neticami daudz C vitamīnu. Līdzīgi ir ar dillēm, pētersīļiem un citiem saldētajiem zaļumiem.

4. Slavas dziesma skābētiem kāpostiem

Skābēto kāpostu uzturvērtība ir neticami liela – tajos ir ne tikai C vitamīna, bet arī B grupas vitamīni, K vitamīns, kalcijs, cinks, sērs, dzelzs, fosfors un citas minerālvielas. Vienīgais nosacījums – tie nedrīkst būt pārskābuši.

5. Cik daudz C vitamīns ir jāuzņem

Speciālistu viedokļi par C vitamīna nepieciešamo daudzumu svārstās no 10 – 200mg dienā. Tātad, ja jūti, ka esi pavasara noguruma varā un organisma aizsardzības spējas ir pasliktinājušās, dienā vari uzņemt maksimālo ieteicamo devu.

canadiangardening.com

Foto avots: http://canadiangardening.com

6. Kā apieties ar C vitamīnu

Ēdot svaigus dārzeņus, augļus un zaļumus to sezonas laikā, iegūsi 100% C vitamīnus, ko satur attiecīgi produkts. Saldētiem un kaltētiem produktiem arī joprojām ir augsta C vitamīnu koncentrācija. No pārtikas apstrādes veidiem C vitamīnam vislielākās izredzes ir izdzīvot tvaicēšanas gadījumā, mazāk – konservējot, ilgi vārot un cepjot.

Tāpat arī iesaka nevārīt dārzeņus vara un dzelzs katlos un negriezt tos ar dzelzs nazi. Dzelzs ietekmē C vitamīns noārdās.

Vēl C vitamīnam nepatīk gaiss, tādēļ jārēķinās, smalcināšana, malšana, blenderēšana u.tml. mazina C vitamīna koncentrāciju.

7. C vitamīna vārīšanas gudrības

Uztura speciālisti iesaka nevārīt dārzeņus ilgāk, kā tas nepieciešams un pilnīgi noteikti nesildīt atkārtoti, jo tad gan visas uzturvērtības ir zudušas. C vitamīns spēj izturēt temperatūru tikai līdz 80 grādiem!

Tā kā C vitamīns ir stabils skābā vidē (un attiecīgi nestabils – sārmainā), vārot dārzeņus, iesaka pievienot citronu, etiķi, tomātu biezeni u.tml., lai C vitamīns justos komfortablāk un nelaistos lapās.

Dārzeņos liec katlā tikai tad, kad ūdens jau ir uzvārījies, jo tajā ir mazāk skābeklis, kas tā nepatīk C vitamīnam.

Vārot dārzeņus katlā, ieteicams lietot vāku un vārīt uz mazākas uguns. Tas pasargās ēdienu no C vitamīna zuduma.

8. Vai Tu zināji?

C vitamīna otrs nosaukums ir askorbīnskābe. Cilvēku organismos C vitamīns neveidojas, līdz ar to vienīgā iespēja, kā pie tā tikt, ir uzņemt ar pārtiku. C vitamīns ir ūdenī šķīstošs un viens no visgaistošākajiem vitamīniem. Tam nepatīk ne augsta temperatūra, ne gaiss, ne gaisma.

flickr.com:photos:wotti:10642049113:sizes:c:in:photostream:

Foto avots: http://flickr.com/photos/wotti/10642049113/sizes/c/in/photostream/

9. Kāds labums no C vitamīna

Populārākā atziņa, ko zinam par C vitamīnu ir, ka tas palīdz organismam aizsargātie no slimībām, bet ja esi jau saaukstējusies, tad C vitamīns Tev palīdzēs ātrāk atlabt. Kā C vitamīnam tas izdodas? Pirmkārt, jau tāpēc, ka tas palīdz atjaunoties šūnām, attīra organismu, dod enerģiju un runā, ka pat uzlabo garastāvokli. Otrkārt, C vitamīnam piemīt tādas spējas, kā vielmaiņas regulēšana, asinsvadu stiprināšana, cīnās ar dažādām slimībām, dziedē brūces u.c.

10. Un visbeidzot – kur dzīvo C vitamīns?

Smiltsērkšķi – 695mg
Mežrozītes – 470mg
Upenes – 177mg
Pētersīļu lapas – 150mg
Sarkanā paprika – 142mg
Mārrutki – 114mg
Briseles kāposti – 112mg
Brokoļi – 110mg
Ziedkāposti – 73mg
Kivi – 70mg
Zemenes – 64mg
Spināti – 52mg
Citroni – 50mg
Baltie galviņkāposti – 45mg
* Dažādos avotos C vitamīna daudzums ir norādīts atšķirīgi!

Titulbildes avots: http://500px.com/photo/61816349