Lai gan visbiežāk pirmās asociācijas, dzirdot vārdu „džins”, ir vienkāršs džins ar toniku, tomēr ar kadiķogām un citām zālītēm bagātinātais dzēriens ir ideāls kokteiļu pagatavošanai.
„Klasiskie džina kokteiļi ir gana vienkārši un garšīgi, lai būtu ērti pagatavojami gan draugu ballītēm, gan laiskai atpūtai ģimenes lokā. Turklāt džins atkal sāk kļūt populārs, tādēļ apkārtējie patiešām novērtēs šos dzērienus,” skaidro Andrejostas restorāna „Aqua Luna” bārmenis Rihards Vanags.
1. Gin Garden – atsvaidzinoša vasaras dārza garša
Sāc jau sapņot par dzīvi ārpus pilsētas mājā, ar aizaugušiem dzīvžogiem, ziedu, dārzeņu un augļu smaržām? Līdz vasarai vēl ir jāpaciešas, taču dārza sajūtas var „noķert”, baudot atsvaidzinošu džina kokteili.
Vienai porcijai nepieciešams džins 40ml, trīs šķēlītes gurķa, plūškoka liķieris 20ml un ābolu sula 50ml. Vispirms šeikerī sastampā gurķus, tad visas sastāvdaļas samaisa, nokāš caur smalku sietu un pasniedz.
2. Tom Collins – vienkāršs un elegants
Vai esat redzējuši Tomu Kolinsu? Kā vēsta kāda leģenda, nenotveramā un reāli neeksistējošā Toma „medību” iespaidā XIX gs. Londonas krogos ir radies šis kokteilis. Šodien dzirkstošais, mazliet pēc kadiķogām garšojošais dzēriens ir vērtība pati par sevi. Tas ir salds un bezrūpīgs dzēriens, kas uzlabo omu.
Jāpiebilst, ka recepte gadu gaitā ir mainījusies visai minimāli. Vienai porcijai būs nepieciešams džins 50 ml, svaiga citronu sula 40 ml, cukura sīrups 20ml un gāzēts ūdens 80 ml. Šeikerā ieber ledu, pievieno džinu, citrona sulu un cukura sīrupu, sakrata un lej glāzē, kurā iebērts ledus un citrona šķēlītes. Papildina glāzi ar gāzētu ūdeni vai sodas ūdeni. Starp citu, šo kokteili var gatavot arī uzreiz glāzē, vienkārši samaisot sastāvdaļas ar kokteiļkarotīti.
3. Raspberry Gin Sour – aveņu baudījums
Vēl viena sena klasika ir t.s. sour jeb skābie kokteiļi, kuru neatņemama sastāvdaļa ir citronu sula un cukura sīrups. Pievienojot avenes, kokteilis kļūs aromātiskāks, tam būs svaiga un spirdzinoša garša.
Lai pagatavotu aveņu džina kokteili, būs nepieciešamas dažas svaigas avenes, 50 ml džina, 20 ml laima sulas, 30 ml gāzēta ūdens, nedaudz aveņu sīrupa un cukura sīrupa. Visas sastāvdaļas spēcīgi sakrata šeikerī, nokāš caur smalku sietu un lej glāzē.