1. Enerģijas batoniņi
No reklāmām mēs uzzinām, ka ēdot enerģijas batoniņus (vai patiesībā jebko, kas parakstās zem “brokastu pārslām”) ir superveselīgi. Patiesībā vienā batoniņā ir gandrīz tikpat kalorijas, cik vienā ēdienreizē. Ražotājs sola, ka batoniņam ir pievienots proteīns, šķiedrvielas un vitamīni, taču to pašu Tu vari iegūt apēdot ābolu. Kādēļ tad izvēlēties ko tik kalorijām bagātu, turklāt vēl ar lielu cukura devu?
2. Bez glutēna, bez taukiem, bez cukura
Ja vēl produktam ir zaļš iepakojums un stūrīti pārādās uzraksts “eko”, mēs grābjam ciet no veikala plaukta un dzīvojam pārliecība, cik gan veselīgi ēdam. Muļķības! Tiklīdz produkts skaitās “bez glutēna”, tam bieži vien ir pievienots daudz cukurs. Līdzīgi ir ar “bez tauku” un “samazinātu tauku” produktiem. Arī tiem papildus ir mēdz būt pievienots cukurs un ogļhidrāti, kas galarezultātā sagādā vairāk kalorijas. Savukārt “bez cukura” produkti, kas tāpat ir saldi, pārsvarā tiek papildināti ar mākslīgajiem saldinātājiem, no kuriem visbiežāk sastopamie un indīgākie ir aspartāms un augstās fruktozes kukurūzas sīrups.
3. Olīveļļa
Olīveļļa ir tik ilgi veselīga, kamēr to nelej uz pannas. Eļļas kopumā varētu iedalīt divos veidos: tās, kuras var karsēt lielā temperatūrā un tās kuras nevar. Olīveļļa pieder pie otrās grupas. Kā alternatīvu cepšanai izvēlies rapšu vai kokosriekstu eļļu.
4. Augļu sulas
Ar ko gan augļi varētu būt slikti? Ar cukuru un sulu pagatavošanas veidu! Tātad kļūda augļu lietošanā ir sulu spiede, kuru vajadzētu izmest laukā (it īpaši atceroties, kā pa TV tiek treijētas veselīgo sulu spiežu reklāmas). Kad augļi tiek izlaisti caur sulu spiedi, tad visas miziņas, sēkliņas un citas šķiedrvielas tiek izsviestas laukā tādējādi atstājot tīru cukuru, kas asinīs uzsūcas zibenīgi. Savukārt, ja ābols tiek apēsts tāpat ar visu mizu, šķiedrvielas bloķē cukuru un tas uzsūcas vienmērīgāk, būtiski nemainot cukura līmeni asinīs. Turklāt ja sulā var izdzert vienlaikus 10 augļus, tad apēst 10 vienā piegājienā ir samērā grūti. Uztura speciālisti iesaka vienā ēdienreizē neēst vairāk par vienu vai diviem augļiem, lai nezuņemtu par daudz cukuru, kas kā galaprodukts ir kalorijas, kuras pārmērīgi neviens nevēlas uzņemt.
5. Zivis
Jā, zivis pēc būtības ir tiešām ļoti veselīgas, bet mūsdienās arī tās tiek audzētas zivju fermās. Tur tās tiek turētas mazās ūdenstilpnēs, kurās var attīstīties dažādi parazīti un slimības. Lai zivis varētu izdzīvot šādos apstākļos, tās tiek piebarotas ar antibiotikām un dažādām ķīmijām. Vēl ķīmijas deva tiek pievienota brīdī, lai zivis nebojātos salīdzinoši ilgu laika periodu, kamēr tās nokļūst līdz mūsu šķīvjiem. Pētījumi no dažādām pasaules vietām uzrāda, ka arī brīvībā noķertas zivis satur smagos metālus, kas mūsu organismiem ir kaitīgs.
6. Ūdens no pudelēm
Vēl tikai kaitīgāks par ūdeni plastmasas pudelēs ir ūdens, kam pievienotas dažādas garšas – tā ir dubultinde. Pirmkārt, kā rāda pēdējo gadu pētījumi, plastmasa ir indīga mūsu veselībai. Lielākoties ražotāji cenšas parūpēties par to, lai plastmasas pudeles kā vienreizlietojams trauks būtu nekaitīgs. Cik, kurš un kādā mērā – to mēs nekad neuzzināsim. Katrā ziņā nevienu šādu pudeli nedrīkstētu lietot vairāk par vienu reizi – kad ūdens ir izdzerts, pudele ir jāizmet, nevis jāpapildina atkārtoti. Īpaši bīstamas ir ieplaisājušas pudeles, kurām aizsargkārta vairs nedarbojas. Otrkārt, ūdenim, kas ir papildināts ar, piemēram, citrona garšu, neviens citrons pat tuvumā nav stāvējis. Visas šīs garšas ir mākslīgi radītas laboratorijās.
7. Sojas produkti
Sojas produkti ir izplatīti to cilvēku ēdienkartē, kas ir atteikušies no gaļas. Sojas produkti tad kļūst par alternatīvu un tiek lietoti diez gan bieži. Tā kā šie produkti ir tik plaši izmantoti visā pasaulē, rodas iespaids, ka tā ir veselīga alternatīva, uz ko ir jāpāriet arī mums. Sojas produkti tiek ģenētiski modificēti, kas mazās devās, ļaunumu nespēj nodarīt, bet tiem, kas šos produktus lieto bieži, ir pierādītas dažādas saslimšanas, kas saistītas ar gremošanu, reproduktīvo veselību, sirds un imūnajām slimībām un pat vēzi.
8. Makaroni
Makaroni tiek iekļauti uztura piramīdā kā izdzīvošanai nepieciešams produkts. Gluži tik viennozīmīgi tas nav. Makaroni tie paši baltie milti vien ir, un tas ir tāpat kā ēst baltmaizi. Turklāt tajos ir augsts cietes saturs. Protams, ja makaroni ir no pilngraudu miltiem, tie ir daudz veselīgāki.
9. Siers
Sieri ir dažādu veidi, un mums būtu vairāk jāseko līdzi, lai izvēlamies tos, kuros ir mazāk piesātinātās tauksābes. Tas attiecas arī uz krējumu un sviestu. Mūsu organismam noderīgas ir tikai nepiesātinātās taukskābes, viss pārējais mums nav vajadzīgs.
10. Gaļa
Ar gaļu ir līdzīgs stāsts, kā ar zivīm. Tas, kādos apstākļos lopiņi tiek audzēti, ir zem jebkuras kritikas. Turklāt latviešiem ir kāds nelāgs ieradums – ēst gaļu trīsreiz dienā – brokastīs desu, pusdienās gaļas salātus un vakariņās kotleti ar kartupeļiem. Mēs vairs nedzīvojam akmens laikmetā un, lai izdzīvotu, mums gaļa tādos daudzumos nav nepieciešama. Pētījumi rāda, ka tik milzīgs gaļas patēriņš pat rada dažādas slimības.
5