Raksta autore:
Ance Anna Šternberga
Topošā naturopāte un uztura terapeite,
veselības bloga www.topivesels.lv radītāja.
Čia sēklas tiek dēvētas par „spēka sēklām” to ārkārtīgi bagātīgā satura dēļ, kas nodrošina enerģiju, spēku un izturību! Šīs sēklas salīdzinoši nesens jaunums ir tikai Latvijā – tās tika izmantotas jau senā pagātnē acteku, maiju un inku vidū. Maiju dialektā vārds „čia” nozīmē „izturību,” un ziņneši, skrienot caurām dienām no cilts uz cilti, spēja izdzīvot no šīm sēklām vien, tāpēc maiju vidū čia sēklas tika sauktas arī par “skriešanas sēklām“. Senatnē čia sēklas izmantoja kā medicīnisku palīglīdzekli, un tās pielīdzināja zeltam, to apbrīnojami labvēlīgās iedarbības dēļ.
Foto avots: http://500px.com/photo/23970577
Čia sēklu bagātīgais sastāvs
Proteīns
Ideāls olbaltumvielu avots veģetāriešiem, vegāniem un sportistiem. Čia sēklu sastāvā ir aptuveni 20% augstvērtīgu olbaltumvielu (pilnīgais aminoskābju profils), kas, salīdzinājumā ar citiem graudaugiem, ir ievērojami daudz – amarants (14.8%), kvieši (14%), kukurūza (14%), rīsi (8.5%), auzas (15.3%) un mieži (9.2%). Kā arī tās satur visas neaizvietojamās aminoskābes. Ļoti nozīmīgi ir arī tas, ka čia sēklas ir ļoti viegli sagremojas un uzsūcas ķermenī, kā arī nesatur glutēnu.
Taukskābes
Čia sēklas tiek uzskatītas par labāko augu valsts neaizstājamo aminoskābju (Omega-3 un Omega-6 ) avotu- līdz pat 60% to sastāva. Pastāv ļoti daudz pretrunu dažādos informācijas avotos, ka čia sēklas satur par tik un tik reizēm vairāk to un to, nekā tas ir tajā un tajā, tomēr skaidrs ir tas, ka čia sēklas ir viegli pieejamas ķermenim, tāpēc tās var lietot gandrīz jebkurš (arī tie, kuri nepanes zivju eļļu vai ir veģetārieši), nodrošinot savu organismu ar nepieciešamajām taukskābēm.
Antioksidanti
2008.gadā ASV Pārtikas un Uztura Departaments veica pētījumu, kurā tika atklāts, ka čia sēklas satur ievērojami lielu daudzumu veselībai tik ļoti nepieciešamo antioksidantu. Ko tad čia sēklās atrodamie antioksidanti dara mūsu veselības labā:
1. Uzveic nogurumu – tāpēc šīs sēklas ieteicamas ne tikai atlētiem un karavīriem, kuru ikdiena ir pilna fizisku pārbaudījumu, bet arī vidusmēra pilsonim, kurš ik dienas cīnās ar nogurumu un nespēku.
2. Palielina izturību, apgādājot muskuļu šūnas un smadzenes ar enerģiju.
3. Lietojot ilgtermiņā, pasargā no tādām hroniskām saslimšanām kā išēmiskās sirds slimības, cerebrovaskulārās slimības, plaušu vēzis, prostatas vēzis, astmas un 2. tipa diabēts (tās satur vielu, kas palēnina glikozes iekļūšanu asinsritē pēc maltītes).
4. Piemīt pretvēža un vēža neitralizējošas īpašības, kas var apstādināt noteiktu smadzeņu vēžu augšanu.
5. Mazina iekaisuma procesus.
6. Stiprina imunitāti.
Šķiedrvielas
Čia sēklas satur gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas, kas strādā kā „zarnu birste”, attīrot zarnu traktu no nelabvēlīgajām baktērijām un toksīniem, nodrošinot labvēlīgu vidi stiprai veselībai.
Kalcijs
Čia sēklas satur arī ievērojamu daudzumu kalcija. Divreiz, trīsreiz pat piecreiz vairāk kā pienā, apgalvo dažādi produkta ražotāji, tomēr viens ir skaidrs – čia sēklas satur pietiekami daudz kalcija, kas palīdz būvēt spēcīgus kaulus un muskuļus, novērst osteoporozi, īpaši pēc menopauzes laikā sievietēm. Kopā ar sēklās esošo minerālvielu – boru, tās nodrošina pilnvērtīgu kalcija asimilāciju organismā.
Minerālvielas
Čia sēklās ir ievērojams daudzums minerālvielu – dzelzs, kālija, magnija, u.c.
Foto avots: http://bloglovin.com
Par to, kā lietot čia sēklas, kādā no nākamajiem rakstiem.
Titulbildes avots: sionovartai.lt