10 fakti par stēviju

  • Eiropas Savienībā oficiāli atļāva izmantot stēviju pārtikas produktos 2011. gadā.
  • Stēvija ir vienīgais dabiskas izcelsmes cukura aizstājējs.
  • Stēvija nesatur ogļhidrātus, un tās glikēmiskais indekss ir 0.
  • Stēvijas nosaukums radies no tās pirmā pētnieka – spāņu biologa Petrusa Jakobusa Stevusa – uzvārda.
  • Stēvijas izteikti stipro saldumu nodrošina augu lapās esošais steviozīds un rebaudiozīds.
  • Stēvija ir līdz 300 reizēm saldāka par cukuru.
  • Stēvija nesatur kalorijas, tāpēc to izdevīgi lietot tievētājām.
  • Tā kā stēvija nesatur cukuru, to īpaši iesaka 2. tipa diabēta slimniekiem.
  • Аtšķirībā no cukura stēvijas lietošana nepalielina apetīti un neietekmē ēšanas paradumus.
  • Stēvija tiek ražota dažādās formās: tabletes, sīrups, pulveris, koncentrāts, izkaltētas un samaltas lapas, un ir pat pieejama arī kosmētika, kas satur stēviju.

Latvijā stēviju var iegādāties:

interneta veikalā stevija.lv
interneta veikalā natura.lv
veikalā „Idille”
veikalā „Zaļā govs”
veikalā „Pils aptieka”
veikalā „Berģu bode”
un citur

Foto avots: http://www.flickr.com/photos/hebam/