Steidziet ēst brūklenes! Steidziet tās gatavot ziemai!

Brūklenes ir vienas no vērtīgākajām ogām, jo tajās ir daudz vitamīnu, īpaši, C vitamīna, antioksidantu fenola, minerālvielas un šķiedrvielas.Brūkleņu ogas ir organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātas ogas, kam piemīt gan baktericīdas un antiseptiskas īpašības, gan palīdz pārstrādāt ēdienu. Brūklenes lieto ārstējot nieru un urīnpūšļa iekaisumus, diabētu, podagru, caureju, avitaminozi un citas kaites. Tā kā šīs ogas ir spēcīgs atindēšanas līdzeklis,  sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc tiek izmantotas saaukstēšanās un dažādu vīrusu slimību profilaksei. To ogas pazemina asinsspiedienu, lieliski šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus, kā arī siekalu dziedzeru akmeņus.

Svaigas brūklenes ziemai

Visvienkāršāk, kā sagatavot svaigas ogas ziemai, ir mērcēšana ūdenī. Tīras ogas saber tīrās burkās. 5 litros novārīta auksta ūdens izšķīdina 200 g cukura, uzlej virsū ogām, aizvāko.  Mērcētas brūklenes ir garšīgas, noder kā rotājums gaļas un zivju ēdieniem.

Svaigas, maltas brūklenes ar cukuru

1kg brūklenes

1kg cukurs

  • Brūklenes pārlasa, nomazgā un samaļ.
  • Pievieno cukuru un maisa, kamēr cukurs izkusis.
  • Pilda burkās un aizvāko. Glabājas ļoti labi un garšo lieliski!

Brūkleņu ievārījums bez cukura

Tā kā brūklenes satur benzoskābi, cukuru tām nevajag. Cukuru var pievienot tikai ievārījuma garšas uzlabošanai: uz 1 kg ogu ņem 0,5 kg cukura.

  • Tīras brūklenes aplej ar verdošu ūdeni, tādējādi ogas daļēji zaudē savu īpatnēji rūgteno garšu.
  • Uz 1 kg ogu gatavo sīrupu no 0,5 kg cukura.
  • Uz 10 kg brūkleņu vajag sīrupu, kurā izšķīdina 5 kg cukura.
  • Sīrupā ieber brūklenes un lēni karsē līdz vārīšanās temperatūrai.
  • Pievieno kanēļa mizas, apelsīnu mizas un arī nedaudz krustnagliņu.
  • Uz lēnas uguns, pastāvīgi maisot, vāra 10-15 minūtes.
  • Lej burkās, atdzesē, aizvāko.

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

2kg brūkleņu,
0,5kg ābolu,
2 kg cukura,
kanēlis, krustnagliņas,citronu vai apelsīnu miziņas pēc gaumes.

 

  • Brūklenes liek katlā bez ūdens un maisot vāra, līdz daļa ogu izšķīdušas.
  • Pievieno cukuru, garšvielas un vāra aptuveni 15 minūtes, līdz ogas izjukušas
  • Vārīšanas beigās pievieno nomizotus, gabaliņos sagrieztus ābolus.
  • Pilda izkarsētās, tīrās burkās.
  • Atdzesē, aizvāko.

Brūklenes savā sulā

 Uz katru brūkleņu litru nepieciešams aptuveni uz pusi mazāk burciņu. Piemēram 4 litri ogu/4 puslitra burciņas.

Apbruņojamies ar pacietību – gatavošanas tehnoloģija paredz pakāpenisku karsēšanu.

  • Tīrās burkās sapilda tīras, nosusinātas ogas.
  • Cepešpannā ieklāj auduma salveti.
  • Saliek burciņas, vāciņus vienkārši uzliek, ievieto cepeškrāsnī un pakāpeniski paaugstina temperatūru līdz 100 grādiem (ne vairāk).
  • Kad ogas sāk izdalīt sulu, saplok, ik pa laikam izņemam un pievienojam atlikušās ogas.
  • Gatavs ir tad, kad ogas vairs nesaplok un peld savā sulā.
  • Izņemam un karstas aizvākojam.

Brūkleņu čatnijs

1kg brūkleņu,
2-3 sarkanie sīpoli,
200g cukura,
200ml etiķa,
1ēdk. jūras sāls,
krustnagliņas, kanēļa mizas, kaljēnas pipari pēc garšas.

  • Sīpolus nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar brūklenēm un pārējām sastāvdaļām liek katliņā.
  • Uz lēnas uguns, maisot vāra aptuveni stundu.
  • Pilda izkarsētās, tīrās burkās. Aizvāko.