Receptes / 23. maijs, 2014

Vēlēšanu rīta brokastu recepte

Balsošanu nedrīkst uztvert vieglprātīgi, tāpat arī brokastis. Rūpīga kandidātu izvērtēšana ir tas pats, kas pavāra izpratne par produktu un pārliecība, ka tikai kvalitatīvākās sastāvdaļas nonāk Tavā šķīvī.

uzdelnas-lv

Iesaka šefpavārs Kārlis Celms sadarbībā ar Kandidatiuzdelnas.lv

Šīs veselīgās brokastis ir īstas, barojošas un pilnas dabiskām garšas īpašībām… Izklausās pēc kampaņas saukļa tapšanas procesā!

Gluži kā visas politiskās kampaņas, šī maltīte ir iepriekš laikus jāizplāno. Pagatavo liellopa gaļu vienu dienu iepriekš un tāpat dari ar grūbām, ja neesi rīta cilvēks. Pārliecinies, ka Tev tuvumā ir spēcīga kafija vai aromātiskā tēja, lai tā Tevi pamodinātu, pirms pievieno garšvielas, jo gan ēdienā, gan politikā sīkumi patiešām ir svarīgi.

Vai nu Tu gatavo mājās, profesionālā virtuvē vai pēc pasūtījuma izgatavotā ēdināšanas vagoniņā Rīgas ielās, visa pamatā ir organizēšana, kvalitatīvas sastāvdaļas un tas, ka ieliec savu sirdi katrā paša gatavotajā ēdienā. Manuprāt, ir godīgi, ka mēs vērtējam kandidātus pēc šiem pašiem principiem.

Izdari savu daļu un dodies nobalsot!

Recepte

7 (2)

Sastāvdaļas:

Grūbas
Lēni vārīta liellopa gaļa
Sparģeļi
Šitake sēnes
Vārīta ola bez čaumalas

1. Lēni vārīta liellopa gaļa

Uzkarsē krāsni līdz 190 grādiem.

2 kg liellopa karbonādes
Košera sāls un tējkarote svaigi malti melnie pipari
125 ml olīveļļas
2 lieli, šķēlēs sagriezti sīpoli
250 ml tumšā alus
250 ml kvasa
200 ml ābolu etiķa
50 gramu kapātu pētersīļu
50 gramu kapāta timiāna
Sāls un pipari pēc garšas

Vidēji augstā temperatūrā uzkarsē eļļu lielā karstumizturīgā katlā. Vāri sīpolus 10–15 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz tie kļūst mīksti. Pievieno alu, ābolu etiķi un kvasu. Kad ūdens ir uzvārījies, nogriez mazāku uguni un vāri uz lēnas uguns 10–12 minūtes, līdz saturs samazinājies par pusi. Pievieno ķiploku un sakapātos garšaugus un turpini vārīt uz lēnas uguns; pievieno gaļu, to apsedz un sautē krāsnī 3 1/2–4 stundas, ik pa laikam to apgriežot, līdz cepetis kļūst mīksts.

Pārvieto cepeti uz lielu cepamo trauku un pārlej šķidrumu, kas palicis no sautēšanas. Apsedz un atdzesē sīpolus. Apsedz un atdzesē cepeti vismaz 12 stundas.

Izdari iepriekš – cepeti var sautēt divas dienas iepriekš. Tas ir jāsaglabā vēss.

2. Grūbas 

4

250 grami grūbu
1 tējkarote sviesta
1/4 tējkarote košera sāls
1/4 tējkarote svaigi maltu melno piparu
2 glāzes ūdens

Noskalo un nosusini grūbas. Vidēja lieluma kastrolī ar cieši pieguļošu vāku ievieto visas sastāvdaļas. Visu uzvāri vidēji augstā temperatūrā, tad kastroli apsedz un turpini vārīt uz lēnas uguns. Vāri 25–35 minūtes, līdz grūbas ir uzbriedušas un kļuvušas mīkstas. Grūbas noņem no uguns un ļauj tām apsegtām ievilkties 10 minūtes. Uzirdini ar dakšiņu, pirms pasniedz.

3. Sparģeļi

5

Sparģeļi
Sāls
Olīveļļa

2, 25 l liels kastrolis
Caurduris
Nazis un virtuves dēlītis
Perforēta karote vai knaibles
Bļoda ledus ūdens 

Pagatavo ūdeni.  Piepildi kastroli vai pannu ar 500 ml ūdens. Pievieno apmēram 2 ēdamkarotes sāls un sildi uz lielas uguns.

Nolauz galus!  Turot sparģeļa galus abās rokās, saliec to, līdz tas pārlūst divos gabalos. Izmet cietos galus. Tāpat vari nogriezt trešdaļu no sparģeļa gala un pagaršot stiebrus, turpinot griezt, līdz pamata stublājs vairs nav šķiedrains.

Nomazgā.  Noskalo sparģeļus aukstā, tekošā ūdenī un nosusini caurdurī vai tīrā dvielī.

Sagriez gabaliņos un uzglabā galus. Sagriez sparģeļus 2 cm garos gabaliņos, galus atsevišķi.

Blanšē. Kad ūdens ir sasniedzis vārīšanos, ievieto sparģeļu gabaliņus kastrolī un uzliec vāku. Ieslēdz taimeri.  Pēc 2 1/2 minūtēm noņem vāku un pievieno sparģeļu galus. Vāri vēl minūti un pārbaudi gatavību. Kad sparģeļi ir noņemti no uguns, tie vēl turpina gatavoties, tādēļ tas nav jāizvāra līdz pilnīgai gatavībai. Veseliem sparģeļu kātiem būs nepieciešamas vēl 30–60 sekundes. Sparģeļus izņem no ūdens, izmantojot perforētu karoti vai knaibles, vai arī nokāšot tos caurdurī.

Nekavējoties ievieto sparģeļus ledus peldē, līdz tie atdziest. Noliec malā vēlākai izmantošanai.

4. Šitake sēnes 

1 ēdamkarote olīveļļas
4 ēdamkarotes sviesta bez sāls
2 lielas kapātas ķiploka daiviņas
200 g lielu šitake sēņu bez kātiņiem
Sāls un svaigi malti melnie pipari
1 ēdamkarote kapātu pētersīļu

Cepamajā pannā ievieto sviestu, olīveļļu un ķiploku. Apmēram 30 sekundes karsē, līdz sviests ir izkusis un ķiploks sāk čurkstēt. Neļauj ķiplokam kļūt brūnam.

Pievieno sēnes un cep uz lielas uguns 3–4 minūtes, līdz tās ir kļuvušas viegli brūnas. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, apkaisi ar pētersīļiem un pasniedz.

Uzkarsē grūbas nelielā kastrolī.

Tajā pašā laikā nelielā cepamajā pannā 1 ēdamkarotē sviesta uzkarsē sparģeļus un šitake sēnes. Citā cepamajā pannā 200 ml sautēšanas šķidruma uzkarsē sasmalcinātu lēni vārītu liellopa gaļu.

Kamēr tas viss sildās…

5. Izvāri olu bez čaumalas:

1

750 ml ūdens
2 ēdamkarotes sāls
1/2 ēdamkarotes etiķa
1 ola

Vispirms kastrolī karsē ūdeni gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai. Ja ūdens jau ir sācis vārīties, nogriez mazāku uguni, līdz tas vairs nevārās. Šajā brīdī, ja vēlies, ūdenim vari pievienot vienu vai divas ēdamkarotes etiķa. Etiķis palīdzēs olas baltumam labāk sarecēt. Mēs izmantojam rīsu etiķi ar garšvielām.

Olu pāršķel nelielā krūzē, krūzi novieto netālu no karstā ūdens virsmas un uzmanīgi ielej olu ūdenī. Ar karoti piebiksti olas baltumu tuvāk dzeltenumam. Tas palīdzēs olas baltumam turēties kopā.

Izslēdz uguni.  Apsedz. Ļauj olai nostāvēties 2–3 minūtes, līdz olu baltumi ir gatavi.

Izcel olu no kastroļa ar perforētu karoti.

Bļodā no grūbām izveido „ligzdu”, uz grūbām izkārto sparģeļus, šitake sēnes un nelielu porciju lēni vārītās liellopa gaļas. Novieto bez čaumalas vārīto olu virsū un pievieno sautējuma šķidrumu. Pievieno vēlamās garšvielas un pasniedz karstu!

Receptes autors:

šefpavārs Kārlis Celms, kafē “Tvaiks” šefpavārs un īpašnieks, “SprīdEats Food truck” ēdināšanas vagoniņa īpašnieks

10359168_740797905942776_6201946229447653973_n

Pastāsti draugiem

Viena atbilde uz “Vēlēšanu rīta brokastu recepte”

  1. Dāvis Suneps saka:

    Ārprāts, tik ideāli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *