Dienas stāsts / 24. maijs, 2013

Vaniļa – tik daudz burvības vienā pākstī

Vaniļa jeb Vanilla planifolia ir garšviela, ko iegūst no orhideju dzimtas augiem. Tā ir otrā dārgākā garšviela pasaulē aiz safrāna. Tiek uzskatīts, ka vaniļas audzēšanu ir uzsākuši acteki 15. gadsimtā. Līdz pat 19. gadsimta vidum Meksika bija galvenā vaniļas ražotājvalsts. No Meksikas vaniļa uz Eiropu atceļoja kopā ar šokolādi. Vaniļas orhidejas augļi ir aptuveni 20 centimetri garas pākstis, kuras novāc zaļas un kaltē. Galarezultāts, ko pārdod tālāk patērēšanai, ir tumšas pākstis ar sēkliņām, kuras var iegādāties ievietotas traukā, lai nezaudē aromātu. Nesalīdzināmi garšas ziņā ir ēdieni, kuriem pievienota īstā vaniļa, nevis sintētiskais vanilīna cukurs. Savukārt, lai pagatavotu vaniļas cukuru mājas apstākļos, pietiek ielikt vaniļas pāksti cukura traukā un cukurs pats piesūksies ar vaniļas smaržu.

Foto: http://media-cache-ak1.pinimg.com/originals/64/f6/1d/64f61d9aa4f9f9b675bbb6be907fdb40.jpg

Pastāsti draugiem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *