Dzīvesveids / 7. februāris, 2014

Kādēļ rapšu eļļa ir tik vērtīga

Rapšu eļļa ir produkts, bez kura nevajadzētu iztikt nevienā virtuvē. Uzzini, kādēļ izvēlēties tieši rapšu eļļu.

Rapšu eļļa tiek arvien vairāk novērtēta savas uztura vērtības, kā arī universālā pielietojuma dēļ. Rapšu eļļa ir guvusi atzinību arī uztura speciālistu vidū, kuri to atzīmē kā vērtīgu uztura sastāvdaļu visai ģimenei! No populārāko augu eļļu klāsta tieši rapšu eļļas saturā ir visvairāk vērtīgo Omega-3 taukskābju, vienlaikus tā uzrāda vienu no zemākajiem organismam kaitīgo piesātināto taukskābju līmeņiem. Turklāt tā ir veselībai vērtīgo vitamīnu avots, jo satur E vitamīnu, kas tiek saukts par jaunības vitamīnu, un provitamīnu A, kā arī augu sterolus, kas palīdz organismam uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs. Rapšu eļļai ir neitrāla garša un smarža, tādēļ tā nenomāc pagatavoto ēdienu garšu un aromātu. Vēl vairāk – to var izmantot gan silto, gan auksto ēdienu gatavošanā. Tādēļ šī eļļa ir ideāla cepšanai, mērcēm, salātiem un mīklas izstrādājumiem. Vērtīgo īpašību un lietošanas ērtības dēļ rapšu eļļa ir ieteicama lietošanai mūsu ikdienas uzturā. To iesaka arī grūtniecēm un maziem bērniem. Zīdaiņu uzturā rapšu eļļu var lietot jau no sestā dzīves mēneša. Rapšu eļļa ir patiešām laba izvēle!

unnamed

Foto avots: http://www.iemilirapsuellu.lv/

Par rapšu eļļu

Patiesība par rapšu eļļuRapšu eļļa ir populārākā eļļa latviešu virtuvē. Neskatoties uz to, ka virtuvē tā tiek plaši pielietota, galvenokārt gan cepšanai, ap rapšu eļļu ir uzaudzis mītu un stereotipu mākonis. Viens no šādiem mītiem ir, ka rapšu eļļu nedrīkst karsēt. Laiks tam pielikt punktu.Funkcionālās īpašībasRapšu eļļa, salīdzinot ar pārējām virtuvē lietojamām taukvielām, savu svaigumu saglabā visilgāk. Ja eļļa pēc atvēršanas tiks uzglabāta vēsā un tumšā vietā, tā kalpos ļoti ilgi, nezaudējot savas uzturvērtības (veselībai labvēlīgās taukskābes) un pielietojumu kulinārijā. Eļļu var izmantot gan cepšanai, gan pievienot salātiem, majonēzei un mērcēm. Šī daudzpusība ir pateicoties eļļas neitrālai smaržai un garšai, kā arī oksidatīvai stabilitātei. Eļļas stabilitāte sarunvalodā nozīmē neko citu kā noturību pret bojāšanos uzglabāšanas vai lietošanas laikā.Kāpēc tā ir stabila?Rapšu eļļa saglabā augstu stabilitāti, pateicoties lielajam aktīvo antioksidantu daudzumam. Eļļa ir īpaši bagāta ar tokoferoliem (E vitamīns) un tikai rapšiem raksturīgo brasikasterolu, kas ievērojami palielina eļļas funkcionalitāti. Papildu tam linolēnskābe no omega-3 grupas, kas parasti ātri iztvaiko, rapšu eļļā atrodas triacilglicerola daļiņu ieslēgumā. Tas nozīmē – tiek pasargāta no oksidēšanās. Pirms rapšu eļļa nokļūst veikalu plauktos, tā tiek nodota rafinēšanas jeb attīrīšanas procesam. Eļļa tiek attīrīta no smagajiem metāliem un brīvajām taukskābēm, pateicoties kam varam justies droši, ka eļļa ir ilgstoši stabila un attīrīta no vielām, kas varētu samazināt tās veselīgumu.

Visstabilākā

Kā parādīts tabulā zemāk, rapšu eļļa ir noturīgākā pret termiskajām (temperatūras) izmaiņām salīdzinājumā ar citām eļļām. Diagrammā redzamie rezultāti iegūti ar Rancimat metodi 100°C. Šī metode zinātnē tiek plaši pielietota, lai noteiktu dabīgo eļļu un tauku oksidatīvo stabilitāti. Tā tiek pielietota eļļas ražošanas kvalitātes kontrolei un tiek balstīta uz eļļas reakciju uz paaugstinātu temperatūru un gaisu – cik ātri oksidējas eļļas sastāvā esošās taukskābes. Pateicoties tam, eļļas stabilitāti var noteikt dažu stundu laikā.

ciaprochef.com

Foto avots: http://ciaprochef.com

Rafinēto vai auksti spiesto

Kuru no eļļām izvēlēties?

Eļļas savstarpēji nav līdzvērtīgas. Veikalu plauktos atradīsiet plašu augu eļļu klāstu, tādēļ var rasties šaubas – kura no visām ir vispiemērotākā mūsu vajadzībām? Noteikti uzmanīgi jāizlasa informācija uz pudeles etiķetes, lai noskaidrotu produkta sastāvs. Tomēr ne visi apzīmējumi uz etiķetes ir plaši zināmi un saprotami. Piemēram, ar ko atšķiras rafinēta no auksti spiestas eļļas?

Rafinēta un auksti spiesta eļļa tiek iegūta no atšķirīgiem eļļas augu sēklu apstrādes procesiem. Galvenā atšķirība to ražošanas procesā ir temperatūra. Auksti spiestas rapšu eļļas ražošanas procesā temperatūra nepārsniedz 40 – 50 grādus pēc Celsija. Rafinēta eļļa tiek termiski apstrādāta un attīrīta (rafinēta).

Garša un smarža

Galvenā atšķirība starp eļļām, kas rodas šo divu procesu gala rezultātā, ir viegli nosakāma. Nerafinētu eļļu iegūst ar aukstās spiešanas metodi (olīveļļa extra virgin, linsēklu eļļa, dažas rapšu eļļas), un tai ir izteikta smarža un garša. Rafinētā eļļa (lielākā daļa no mūsu tirgū pieejamām rapšu eļļām) ir ar minimālu smaržu un ļoti neizteiksmīgu garšu, tāpēc to var izmantot daudzu ēdienu pagatavošanā (pat mīklas izstrādājumiem) – tā neietekmē, bet gan izceļ ēdiena dabīgo aromātu.

Rafinēšana un sastāvs

Augu eļļas, kas tiek iegūta no augu sēklām, satur tā saucamās papildvielas, ja tā netiek attīrīta. Rafinēšanas procesa mērķis ir attīrīt eļļu no kaitīgām vielām – gan uzlabojot eļļas kvalitāti, gan padarot to veselīgāku lietošanai uzturā. Šīs kaitīgās vielas augu eļļās rodas augu asimilēšanas rezultātā, to novākšanas un žāvēšanas laikā. Rafinēšanas procesa laikā diemžēl pazūd arī daļa no vielām, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību. Lai gan attiecībā uz rapšu eļļu, šo vērtīgo vielu zudums ir neliels, un pats svarīgākais – tas neietekmē taukskābju īpašības.

Rafinēšanas procesā eļļu ķīmiski attīra, kā rezultātā tā kļūst dzidra, gaiša, bez nogulsnēm un kaitīgiem smagajiem metāliem – svina, arsēna, dzīvsudraba, kadmija vai ķīmiskā piesārņojuma kā, piemēram, benzopirēns. Rafinētā rapšu eļļa satur ievērojami mazāk smago metālu un divas reizes mazāk dzelzs nekā auksti spiestās eļļas. Gadījumā, ja eļļa tiek iegūta ar aukstās spiešanas metodi, un netiek veikta attīrīšana (rafinēšana), dažu kaitīgo vielu novēršana nav vairs tik acīmredzama. Tas nenozīmē, ka šīs eļļas ir kaitīgas mūsu veselībai.

Abi eļļas veidi satur sterīnus un tokoferolus, kas labvēlīgi iedarbojas uz mūsu veselību. Augu sterīni palīdz uzturēt vēlamo holesterīna līmeni asinīs, savukārt tokoferoli atrodami E vitamīna sastāvā. Taisnību sakot, rafinētajās eļļās šo vielu ir nedaudz mazāk, jo daļa no tām iet bojā attīrīšanas procesā, tomēr tās joprojām saglabā veselīgos komponentus.

Uzglabāšana

Auksti spiestu eļļu ir grūtāk uzglabāt nekā rafinētu eļļu. Tam par iemeslu ir papildvielas, kas samazina oksidatīvo stabilitāti jeb uzņēmību pret bojāšanos eļļas oksidēšanās rezultātā. Rafinētajām eļļām ir ilgāks derīguma termiņš, jo tām trūkst oksidēšanās procesa katalizatoru, kas pazūd rafinēšanas procesā. Pateicoties tam eļļas var tikt uzglabātas ļoti ilgi, un tās nezaudē savas uzturvērtības.

Kuru eļļu izvēlēties?

Abas eļļas ir labas. Tomēr, ņemot vērā attīrīšanas pakāpi, daudzi zinātnieki iesaka lietot rafinēto eļļu. Tā noteikti ir drošāka un garšas ziņā neitrālāka, savukārt tās ražošanas process norit atmosfērā, kas aizsargā taukskābes no oksidēšanās.

6zasad3_lv

Foto avots: http://www.iemilirapsuellu.lv/

Uzzini vairāk par rapšu eļļu – http://www.iemilirapsuellu.lv/

Titulbildes avots: http://500px.com/photo/41473396

Pastāsti draugiem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *