Interesanti / 18. septembris, 2014

Kā sasaldēt produktus ziemai?

Ogas, sēnes, garšvielas ir vien dažas no dabas veltēm, ko steidzam sarūpēt ziemas krājumiem papildu tradicionālajiem marinējumiem un ievārījumiem.

 

Kulinārijas eksperte, žurnāla un grāmatas “Četras sezonas” galvenā redaktore un idejas autore Signe Meirāne stāsta par savu pieredzi ar produktu saldēšanu ziemai: „Var saldēt visu: brūklenes, avenes, smiltsērkšķus, dzērvenes, arī – persikus, aprikozes un plūmes. Pēc tam tos iespējams izmantot kokteiļos, kūkās, mafinos, gaļas ēdienos u.c. Iespējas ir bezgalīgi plašas! Iesaku ziemā no vasaras un rudens veltēm uzvārīt ātro ievārījumu, ko var izlietot nedēļas laikā, piemēram, brokastīs ar pankūkām.”

Ledusskapis_gimene_foto

Padomi produktu sasaldēšanai

1. Produktu izvēle 

Sasaldēšanai ir piemēroti teju visi produkti, izņemot ar augstu ūdens saturu. Piemēram, gurķi, melones, arbūzi atkausējot zaudēs garšu un struktūru.

2. Pirmsapstrāde 

Lai dārzeņiem saglabātu tiem raksturīgo garšu un krāsu, burkānus, puķkāpostus, bietes, rāceņus u.c. nedaudz plaucē vai blanšē.

3. Sasaldē atsevišķi

Trauslākus produktus, piemēram, ogas ieteicams vispirms izklaidus uz paplātes sasaldēt un tikai tad sabērt uzglabāšanai saldētavā maisiņā vai kastē.

4. Noņem brūnumu 

Lai tādus augļus kā ābolus, persikus, aprikozes pasargātu no sabrūnēšanas, pirms saldēšanas apsmidzina ar šādu maisījumu — 0,5 tējkarotes askorbīnskābes sajauc ar 3 tējkarotēm ūdens.

5. Saldē kaut kūkas 

Šādi var uzglabāt arī konditorejas izstrādājumus, piemēram, augļu vai ābolu kūkas. To vispirms atdzesē un tikai tad ievieto saldētavā ietītu folijā, kas pasargās no kondensāta veidošanās.

6. Svarīgs iepakojums 

Ieteicams izmantot izturīgus un hermētiski noslēgtus traukus, kā arī saldētavu pārāk nepārblīvēt.

7. Uzraksti datumu 

Augļus un ogas sasaldētus var uzglabāt aptuveni gadu, dārzeņus — līdz 18 mēnešiem, jo pēcāk sāk zaudēt savu kvalitāti. Uz iepakojuma uzraksti sasaldēšanas datumu, lai uzraudzītu derīguma termiņu.

8. Iztīri saldētavu 

Vismaz reizi gadā nepieciešams atkausēt saldētavu, lai novērstu ledus uzkrāšanos.

9. Noregulē temperatūru 

Svarīgi, lai saldētavā tā būtu intervālā no +5° līdz -18°. Vairumā ledusskapju ir iebūvētie termometri, tomēr ja nav, tādu var iegādāties veikalā.

Ledusskapis_darzeni_foto

 

 

Pastāsti draugiem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *