Dzīvesveids / 26. maijs, 2014

10 veselīgi pavasara superfūdi

Viss, kas aug un plaukst pavasarī, ir veselīgs un ļoti nepieciešams Tavam organismam. Šoreiz izcelsim 10 vērtīgus superfūdus, kurus vari izaudzēt arī pati.

1. Biešu lapas

8dce0513d271fd9caea339e0d6332b07

Ierasti mēs atstājam bieti, bet lapas izsviežam. Kļūda, kļūda, kļūda. Biešu lapas satur tikpat vērtīgas vielas, ja ne pat vēl vairāk, kā pašas bietes. Lapās ir vairāk dzelzs, kālijs, kalcijs un A vitamīns, tās satur arī C un B grupas vitamīnus, fosforu un magniju. Domā par biešu lapām kā salātlapām, tātad tās būs ideāli piemērotas salātiem, kā arī zupām, sautējumiem, uz maizītēm un zaļajos dzērienus. Ceru, ka pēc šī raksta izlasīšanas, biešu lapas vairs nekad nemetīsi laukā.

2. Sparģeļi

asparagus

Zaļie kātiņi pēdējos gados arī pie mums nav vairs nekas neparasts. To sastāvā ir olbaltumvielas, flavonīdi, dzelzs, kālijs, kalcija, manijs, nātrijs, fosfors, A, C, K un B gupas vitamīni. Sparģeļus var pievienot zupām, salātiem, kā arī ēst kopā ar dažādiem citiem ēdieniem.

3. Lociņi

BPPFFX_1865911b

Pirmos lociņus sagaidām jau uz palodzes pavisam agri pavasarī. Pievienot tos salātiem un zupām ir svēta lieta. Sasmalcinot un iesaldējot tos, var šādi lietot cauru gadu. Apēdot mazu saujiņu, Tu nodrošināsi organismam C vitamīnu dienas devu. Lociņi ir arī dzelzs, magnija, fosfora, sēra, cinka un kalcija avots.

4. Redīsi

aaf9bdb89f11cfe194062c4a4105ea8a

Kāpēc tieši no visiem dārzeņiem šeit ir iekļuvuši tieši redīsi? Protams, to vērtīgā sastāva dēļ. Tie satur nātriju, dzelzi, magniju, kalciju, kāliju, fosforu, C, PP un B grupas vitamīnus, kā arī sinepju eļļu, kas spēj iznīcināt kaitīgās baktērijas. Tā kā redīsus ēdam katru pavasari, receptes visiem ir labi zināmas, tomēr nekas nevar aizstāt redīsu kā uzkodu – ēd tos vienus pašus tā, ka kraukšķ.

5. Diedzējumi watercress

Grūti izcelt dažus, kuri būt labāki, jo jebkuru diedzējumi ir vērtīgi veselībai. Lai ko Tu izvēlētos diedzēt, tās visas būs pamatīgas vitamīnu un enerģijas bumbas. Ja nu vienīgi varētu izcelt īpaši vērtīgo kviešu zelmeni, no kura vari gatavot sulu. Kviešu zālītē laikam būs satilpušas pilnīgi visas vērtīgās vielas, kādas vien iespējamas. Tie, kuri lieto uzturā kviešu zelmeni, apgalvo, ka izdzerot ik rītu vienu mazo šotiņu ar šo sulu, veselība garantēta cauru gadu. Tas ir arī viens no efektīvākajiem organisma attīrīšanas veidiem pavasarī.

6. Selerija

celery

Lai gan selerijas nav gluži visu iemīļots dārzenis, der atcerēties, ka tas ir gana veselīgs, lai necenstos to pilnībā izsvītrot no ēdienkartes. Ja Tev negaršo lapas, bet kāti vai sakne ir tīri ciešamas, tad atrodi receptes, kā pagatavot garšīgas maltītes no selerijas. To sastāvā ir selēns, hroms, dzelzs, kā arī kālijs un kalcijs, zeaksantītns, luteīns, beta – karotīns, ftalāti u.c.

7. Ūdenskreses

pea-shoots

Ūdenskreses visbiežāk pievieno salātiem vai uz maizītes, kā arī liek klāt zaļajiem kokteiļiem. Kādēļ tās ir vērtīgas? Ūdenskreses satur iespaidīgu daudzumu C,  A, B6, E, K vitamīnus, beta – karotīnu, proteīnus, kalciju, kāliju un kas ļoti nozīmīgi – glukozinolātu, kas spēj nogalināt kancerogēnus pirms tie ir uzbrukuši organismam. Tas ūdenskreses padara pārākas par daudziem dārzeņiem.

8. Pieneņu lapas

0f996abfa1b01dc5e2fa0e2fac0c6df6

Pieneņu vērtīgo īpašību saraksts ir patiešām garš: daudz minerālvielas, piemēram, kālijs, dzelzs, magnijs, cinks, C, E, B grupas un citi vitamīni, antioksidanti utt. Par to, cik daudz un dažādi var pielietot pienenes, lasi iepriekšējā rakstā – 10 idejas, ko iesākt ar pienenēm.

9. Rabarbers

rhubarb

Par rabarberu veselīgajām īpašībām, domāju, nevienu nebūs jāpārliecina. Ja vien Tev ir kaut vai miniatūrs dārziņš, tā stūrī visticamāk stalti slejas rabarberu lapas. Un katrai sevi cienošai mājsaimniecei ir zināmas pat vairākas receptes, kā likt lietā sulīgos rabarberu kātus. Sagrieztus gabaliņos un iesaldētus tos pat var lietot cauru gadu. Rabarberi satur ābolskābi, citronskābi, skābeņskābi, kāliju, kalciju un citus vitamīnus, bet nozīmīgākais ir P vitamīns, ko varam iegūt.

10. Kale jeb lapu kāposti

Kale-2

Lai gan kale tiek pasniegts kā jauns veselīgais dārzenis, patiesībā tas ir vecs kā pasaule, tikai tagad atkal no jauna tiek novērtēts tā bagātīgais sastāvs. Lapu kāposti satur mūsu platuma grādiem tik nepieciešamo omega – 3, kalciju, dzelzi, šķiedrvielas, olbaltumvielas, dažādas minerālvielas un veselu virkni ar vitamīniem. Pievieno tos salātiem vai blenderē zaļajā kokteilī. Internetā šogad redzams, kā daži stāsta kale savā piemājas dārziņā, tas nozīmē, ka pie mums arī ir sācies kale bums.

Foto avots: http://pinterest.com
Titulbildes avots: http://paradisecitypress.org

Pastāsti draugiem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *